Resepi Ikan Kembung Plus Air Asam Belacan Kaw



Bahan-bahan :-
  • Ikan kembung yg telah dibersihkan
  • Air (ikut berapa byk kita nak kuah dia)
  • Garam, perasa
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • 1 biji lada besar - hiris halus
  • Cili api - hiris halus - ikut nak pedas mana
  • 1/2 cawan asam jawa
  • 2 sudu besar gula
  • sedikit belacan
  • asam limau (optional)
Cara-caranya :-
  1. Rebus ikan dengan air sehingga masak.
  2. Masukkan belacan & asam jawa, garam & perasa.
  3. Satukan kesemua bahan hirisan ke atas ikan..Perahkan asam limau
  4. Tunggu masak, siap..makan dgn nasi putih..wallahhhh
  5. Boleh juga di satukan kesemua bahan2 dan di kukus sampai masak.

TIPS : jangan masak lama kulit limau tau, nanti akan keluar rasa pahit. So, selalunya, aku akan perah limau dan letak limau ni bila api dah dipadamkan.. sekadar nak mencantikkan hidangan kita.

No comments:

Post a Comment

ShareLah