Resepi Laksa Terengganu (Kuah Merah)




Bahan-bahan 
1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan] 


  • Bahan Ulaman [hiris halus] 
  • 1 kuntum bunga kantan 
  • 150 gm kacang panjang 
  • 100 gm taugeh 
  • 50 gm gajus 
  • 200 gm kubis bulat 
  • 100 gm timun 
  • 50 gm daun kemangi/selasih 

Sambal belacan: 
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garam

Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.

Bahan utk kuah:
  • 600 gm ikan selayang 
  • 1500 ml santan [1 biji kelapa] 
  • 50 gm gula melaka 
  • 60 gm kerisik 
  • 60 gm rempah gulai bunga rose 
  • 5 keping asam keping 
  • 80 ml minyak masak utk menumis 
  • garam secukup rasa 

Bahan mesin 
  • 100 gm cili 
  • 5 ulas bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 2 cm halia 
  • 2 cm lengkuas 

Cara membuat: 
1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.
4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.
5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan

No comments:

Post a Comment

ShareLah