Resepi Laksa Johor yang Awesome



BAHAN A
1 kg ikan parang

Mula-mula kita sediakan stock ikan

  • Ikan parang di cuci bersih, kemudian di rebus hingga empuk
  • Asingkan ikan dan air rebusan
  • Kemudian asingkan isi ikan dari tulangnya
  • Ambil tulang ikan, kepala dan ekor masukkan dalam blender.
  • Tambahkan air rebusan ikan tadi dan kisar hingga halus
  • Kemudian di tapis
  • Buangkan hampasnya
  • Stock ikan dan isi ikan di ketepikan

BAHAN B
stock udang
250 gm udang basah

  • Udang di bersihkan dan di asingkan isi dan kulit serta kepalanya
  • Kulit dan kepala udang kemudian di rebus dengan sedikit air
  • Kemudian kulit dan kepala tadi campurkan air rebusan dan di kisar halus
  • Kemudian tapis untuk dapatkan stock udang
  • Isi udang pula di kisar halus.
  • Ketepikan

BAHAN C
  • 4 sudu besar udang kering ~ di rendam hingga lembut
  • Kemudian di kisar halus
  • 1 keping isi ikan kurau masin sederhana besar ~ di rendam hingga lembut
  • Kemudian di kisar halus
  • Ketepikan

BAHAN D
Bahan Kisar

  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inc lengkuas
  • 1 inc halia
  • 15 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut

Kesemua bahan di atas di kisar halus

BAHAN E
  • 2 sudu besar jintan manis
  • 2 sudu besar ketumbar
  • Kedua-dua bahan ini di sangai atau goreng tanpa minyak hingga harum
  • Kemudian di tumbuk halus

Lain-lain bahan yang di perlukan

  • 2 sudu besar rempah kari daging ~ ada juga yang menggunakan rempah kari ikan terpulang pada citarasa
  • 2 sudu besar kerisik
  • 3 keping asam keping
  • 1 biji santan pekat ~ atau 1/2 kotak santan KARA
  • 1 ikat daun kesum
  • 1 ikat daun selasih
  • 1 kuntum bunga kantan ~ belah 2
  • 1 batang serai ~ di titik 
  • 1 buku gula Melaka ~ sederhana besar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis 

CARA-CARA

  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis BAHAN D
  3. Masukkan serai sehingga harum dan terbit minyak.
  4. Masukkan bahan E.
  5. Kemudian masukkan rempah kari, masak sehingga rempah garing.
  6. Bila dah garing, masukkan air rebusan udang.
  7. Masukkan juga bahan air rebusan ikan.
  8. Biarkan mendidih sebentar.
  9. Bila dah mendidih, masukkan santan. Masukkan juga bahan C.
  10. Masukkan ikan kurau masin yang telah dihancurkan.
  11. masukkan juga bahan B dan bahan A.
  12. Biarkan mendidih.Kemudian masukkan asam keping.
  13. Masukkan gula melaka dan kerisik.
  14. Masukkan bunga kantan yang dibelah 2, daun kesum dan selasih. 
  15. Perasakn dengan garam dan gula secukup rasa.
  16. Biarkan kuah mendidih dan sedikit pekat.

SPAGHETTI

  • 1 peket spaghetti
  • sedikit garam
  • sedikit minyak masak
  • air secukupnya untuk merebus

  • Panaskan air hingga mendidih
  • Kemudian masukkan spaghetti
  • Masak hingga spaghetti kembang, lembut dan empuk.
  • Ambil sedikit spaghetti dan rasa jika tiada lagi rasa keras bermakna ia dah empuk.
  • masukkan garam dan minyak
  • kacau rata
  • Kemudian toskan airnya
  • Spaghetti kemudian di gulung bulat, atau di lingkar memanjang 1 jengkal atau juga di simpul. Terpulang cara masing-masing. 
  • Susun spaghetti atas kain muslin supaya bentuknya kekal.

SAMBAL BELACAN

  • 10 ~ 15 tangkai cili padi
  • 2 batang lada merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 keping belacan bakar ~ anggaran besar 50 sen
  • garam dan gula secukup rasa

Kisar atau tumbuk semua bahan hingga halus
Perahkan jus limau kasturi

Selain itu, laksa Johor juga di makan bersama ulam-ulaman

  • Timun ~ buang empulur tengah dan hiris halus bulat
  • Bawang besar ~ hiris halus bulat
  • Taugeh
  • Kacang panjang ~ hiris halus
  • Daun kesum ~ mayang halus
  • Daun selasih ~ mayang halus
  • Bunga kantan ~ mayang halus
  • Limau kasturi
  • Lobak Asin ~ potong dadu kecil atai racik halus

No comments:

Post a Comment

ShareLah