1 kg ikan parang
Mula-mula kita sediakan stock ikan
BAHAN B
stock udang
250 gm udang basah
BAHAN C
BAHAN D
Bahan Kisar
Kesemua bahan di atas di kisar halus
BAHAN E
Lain-lain bahan yang di perlukan
CARA-CARA
SPAGHETTI
SAMBAL BELACAN
Kisar atau tumbuk semua bahan hingga halus
Perahkan jus limau kasturi
Selain itu, laksa Johor juga di makan bersama ulam-ulaman
- Ikan parang di cuci bersih, kemudian di rebus hingga empuk
- Asingkan ikan dan air rebusan
- Kemudian asingkan isi ikan dari tulangnya
- Ambil tulang ikan, kepala dan ekor masukkan dalam blender.
- Tambahkan air rebusan ikan tadi dan kisar hingga halus
- Kemudian di tapis
- Buangkan hampasnya
- Stock ikan dan isi ikan di ketepikan
BAHAN B
stock udang
250 gm udang basah
- Udang di bersihkan dan di asingkan isi dan kulit serta kepalanya
- Kulit dan kepala udang kemudian di rebus dengan sedikit air
- Kemudian kulit dan kepala tadi campurkan air rebusan dan di kisar halus
- Kemudian tapis untuk dapatkan stock udang
- Isi udang pula di kisar halus.
- Ketepikan
BAHAN C
- 4 sudu besar udang kering ~ di rendam hingga lembut
- Kemudian di kisar halus
- 1 keping isi ikan kurau masin sederhana besar ~ di rendam hingga lembut
- Kemudian di kisar halus
- Ketepikan
BAHAN D
Bahan Kisar
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inc lengkuas
- 1 inc halia
- 15 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut
Kesemua bahan di atas di kisar halus
BAHAN E
- 2 sudu besar jintan manis
- 2 sudu besar ketumbar
- Kedua-dua bahan ini di sangai atau goreng tanpa minyak hingga harum
- Kemudian di tumbuk halus
Lain-lain bahan yang di perlukan
- 2 sudu besar rempah kari daging ~ ada juga yang menggunakan rempah kari ikan terpulang pada citarasa
- 2 sudu besar kerisik
- 3 keping asam keping
- 1 biji santan pekat ~ atau 1/2 kotak santan KARA
- 1 ikat daun kesum
- 1 ikat daun selasih
- 1 kuntum bunga kantan ~ belah 2
- 1 batang serai ~ di titik
- 1 buku gula Melaka ~ sederhana besar
- Garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
CARA-CARA
- Panaskan minyak.
- Tumis BAHAN D
- Masukkan serai sehingga harum dan terbit minyak.
- Masukkan bahan E.
- Kemudian masukkan rempah kari, masak sehingga rempah garing.
- Bila dah garing, masukkan air rebusan udang.
- Masukkan juga bahan air rebusan ikan.
- Biarkan mendidih sebentar.
- Bila dah mendidih, masukkan santan. Masukkan juga bahan C.
- Masukkan ikan kurau masin yang telah dihancurkan.
- masukkan juga bahan B dan bahan A.
- Biarkan mendidih.Kemudian masukkan asam keping.
- Masukkan gula melaka dan kerisik.
- Masukkan bunga kantan yang dibelah 2, daun kesum dan selasih.
- Perasakn dengan garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan kuah mendidih dan sedikit pekat.
SPAGHETTI
- 1 peket spaghetti
- sedikit garam
- sedikit minyak masak
- air secukupnya untuk merebus
- Panaskan air hingga mendidih
- Kemudian masukkan spaghetti
- Masak hingga spaghetti kembang, lembut dan empuk.
- Ambil sedikit spaghetti dan rasa jika tiada lagi rasa keras bermakna ia dah empuk.
- masukkan garam dan minyak
- kacau rata
- Kemudian toskan airnya
- Spaghetti kemudian di gulung bulat, atau di lingkar memanjang 1 jengkal atau juga di simpul. Terpulang cara masing-masing.
- Susun spaghetti atas kain muslin supaya bentuknya kekal.
SAMBAL BELACAN
- 10 ~ 15 tangkai cili padi
- 2 batang lada merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 keping belacan bakar ~ anggaran besar 50 sen
- garam dan gula secukup rasa
Kisar atau tumbuk semua bahan hingga halus
Perahkan jus limau kasturi
Selain itu, laksa Johor juga di makan bersama ulam-ulaman
- Timun ~ buang empulur tengah dan hiris halus bulat
- Bawang besar ~ hiris halus bulat
- Taugeh
- Kacang panjang ~ hiris halus
- Daun kesum ~ mayang halus
- Daun selasih ~ mayang halus
- Bunga kantan ~ mayang halus
- Limau kasturi
- Lobak Asin ~ potong dadu kecil atai racik halus
No comments:
Post a Comment