- 5 biji kentang sederhana besar
- 6 - 7 kuntum black fungus, rendam sampai kembang
- 4 - 5 keping fucuk, rendam hingga lembut
- 30 - 35 tangkai "kincam"
- 1 cekak soo hoon, potong dan rendam
- 4 - 5 biji telur
- 4 ulas bawang putih, diketuk
- 6 biji bawang merah, dihiris halus
- 1/2 camca teh serbuk lada hitam
- 1 ketul kiub pati ikan bilis
- 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
- Garam secukup rasa
Bahan Hiasan
- Hirisan daun bawang
- Hirisan daun sup
- Bawang goreng
Cara membuat
- Kentang dikupas, potong 4 setiap biji, cuci dan rendam, cendawan dibuang pangkalnya dan potong2, Fucuk dikerat2 kecil dan kincam disimpul setiap satu, cuci dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan air (anggaran 1 liter) & masukkan bawang hiris, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi.
- Masukkan kiub ikan bilis dan kentang. Masak hingga mendidih.
- Kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu dalam kuah tadi. Masak hingga telur masak dan tidak pecah.
- Masukkan cendawan dan fucuk. Masak hingga kentang hampir empuk.
- Masukkan kincam tadi dan tambah garam jika perlu. Akhir sekali masukkan soo hoon dan kacau rata. Biar mendidih sebentar dan boleh matikan api. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment